Deze website is nog in vol in ontwikkeling. Je kunt wel alvast zoeken en boeken boeken via de vakantiethema's.

Griekse tradities en gewoontes

Καλή Χρονιά! Gelukkig nieuwjaar!

De granaatappel breken ‘σπάσει το ρόδι’ betekent in Griekenland een heel goed begin van het nieuwe jaar. Op de oudejaarsavond of nieuwjaarsdag gooit men een granaatappel tegen de voordeur of de stoep voor het huis kapot. Hoe meer verspreide zaden, hoe meer welvaart. 

Lukt het, dan heb je een jaar vol met geluk maar als je de drempel van het huis overgaat moet je dan wel eerst met de rechtervoet over de drempel stappen. Gaat de granaatappel niet stuk, dan moet de priester er aan te pas komen om mogelijk onheil af te wenden.

Ook wordt op nieuwsjaardag vaak een "Vasilopita" aangesneden, dat is een soort cake waarin een muntje verstopt zit. Wie de munt vindt heeft het hele jaar geluk!


Op 6 januari is het Driekoningen de dag van de Godsverschijning: "Epifania" of "Theofania". 

Het is de herdenking van de doop van Jezus. Het is een feestdag in Griekenland die aan zee of haven wordt gevierd. Sommige inwoners duiken de zee in om het kruis op e duiken wat de priester er daarvoor in heeft gegooid. Degene die het kruis heeft opgedoken is uiteraard gezegend met een heel jaar geluk. Daarna zegent de priester de overige aanwezigen ..


Orthodox Paasfeest in Griekenland Kalo Pasxa!

Misschien wel het grootste feest van het jaar in Griekenland. Het valt overigens op een andere datum dan ons Pasen. Het is niet alleen het Pasen zelf wat de Grieken vieren maar ook de inleiding van een nieuw zomerseizoen. Vele echte Griekenlandliefhebbers komen in het voorjaar naar hun Griekse vrienden om dit Paasfeest samen te vieren en daarna komt het toeristenseizoen op gang.

Voorafgaand aan het Pasen vasten de traditionele Grieken 40 dagen. Men eet in die periode geen vlees, zuivel, vis en gevogelte.

De Goede Vrijdag voor Pasen is de dag van rouw vanwege de dood van Jezus en is er een processie met mis in de kerk maar ook daarbuiten. De icoon van Christus wordt op de Epitafios gelegd, wat het graf van Christus symboliseert. De Epitafios wordt door het dorp of de stad gedragen. Langs de route gooien de mensen bloemen. De gelovigen lopend onder de Epitafios door.  

Op stille zaterdag voor het Griekse Pasen is er een mis in de kerk waarbij alle lichten uitgaan en steekt de priester vervolgens een kaars aan met het Heilige Licht. Precies om middernacht beginnen de klokken te luiden. Iedereen staat buiten met een kaars en steekt dit aan met het Heilige Licht. Vaak geeft men elkaar het vuur door en dan neemt men zijn kaars mee naar huis om er thuis boven de voordeur een zwart kruisje mee te branden voor een prachtig jaar. De opstanding van Christus gaat men daarna zeer uitgebreid vieren met elkaar. "Christos Anesi!" Jezus is opgestaan en wenst men elkaar "Chronia Polla" (nog vele jaren in geluk en gezondheid)

Algemeen gebruik in heel Griekenland is picknicken met de familie na Pasen met het eten van lam aan het spit en drinken van veel wijn en raki wat weer kan leiden tot zingen en dansen. In de dagen voor Pasen, verft men de eieren rood, bakt Paasbrood en Paaskoekjes.
Hoe men Pasen verder precies viert, hangt af van de locatie. Hierbij een aantal bijzondere festiviteiten:
Op
 Corfu worden op traditionele wijze roodgeverfde aardewerken potten, gevuld met water, vanaf balkons naar beneden gegooid. 
Het elkaar beschieten met vuurpijlen komt op Chios voor en dan zijn het nog twee kerkgemeenschappen ook! Vandaar dat je dit dan ook vaak ziet in internationale nieuwsberichten. Het is natuurlijk meer een ritueel dan serieus beschieten. 

Dit is de bekende Griekse Paassoep
"Mayirtisa" Deze soep wordt gegeten na middernachtskerkdiensten. De soep wordt op een laag vuur gezet om te koken voordat hij naar de kerk gaat en wordt gegeten bij thuiskomst. De soep bestaat onder andere uit lamsingewanden en lever.


Rode eieren zijn het symbool van vruchtbaarheid. Rode eieren symboliseren tevens het bloed van Christus dat vloeide bij zijn kruisiging.

Volgens de Grieks orthodoxe traditie, tikt men elkaars ei terwijl de Paaswensen worden overgebracht. Het doel is natuurlijk om het ei van de andere te barsten terwijl je eigen ei heel blijft…

Degene van wie het ei heel blijft heeft het spel gewonnen en heeft de rest van het jaar geluk.