Griekse Hoofdgerechten

De Griekse keuken is rijk aan heerlijke gerechten met mediterrane smaken met verse kruiden en ingrediënten. Hier vind je enkele van de belangrijkste Griekse hoofdgerechten.

Moussaka, een Grieks hoofdgerecht dat bestaat uit lagen aubergine, aardappelen, gehakt (meestal lamsvlees) en bechamelsaus. Het wordt vaak in de oven gebakken en staat bekend om zijn hartige en volle smaak.

Souvlaki is een favoriet Grieks hoofdgerecht dat bestaat uit kleine stukjes gegrild vlees, meestal varkens- of kippenvlees, geserveerd op een spies. Het wordt vaak geserveerd met pita-broodjes, verse groenten en tzatziki-saus.

Gyros is een ander populair gerecht en daarbij wordt het vlees dun gesneden vanaf een draaiende spit. Het kan varkens-, kippen- of lamsvlees zijn en wordt vaak geserveerd met pita-broodjes, tomaten, uien, frietjes en tzatziki-saus. In dat geval heet het dus een pita Gyros.

Pastitsio lijkt op lasagne, maar in plaats van pastavellen wordt het gemaakt met buisvormige pasta. Het bestaat uit lagen pasta, gekruid gehakt (vaak runder- of lamsvlees), tomatensaus, bechamelsaus en geraspte kaas.

Stifado is een stoofpot die meestal wordt gemaakt met rundvlees, uien, tomaten, rode wijn en kruiden zoals kaneel en kruidnagel. Het wordt langzaam gekookt totdat het vlees mals is en de smaken goed zijn vermengd.

Giouvetsi, ook wel geschreven als "youvetsi" is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit gebakken vlees, meestal lamsvlees of rundvlees, en orzo (een soort pasta die lijkt op rijstkorrels). Het gerecht wordt vaak bereid met tomatensaus, bouillon en kruiden zoals oregano en knoflook.

Fasolada is een traditionele Griekse bonensoep die wordt bereid met witte bonen, tomaten, uien, wortels, selderij en olijfolie. Deze eet men vaak in de winter met (flink) wat bijgerechten en brood.

Bekri Meze is een maaltijd van in blokjes gesneden varkensvlees met uien en paprika's, vaak in olijfolie. Kruiden en specerijen worden toegevoegd om smaak te geven, en soms wordt wijn of tomatensaus gebruikt om het gerecht te verrijken. Bekri Meze wordt meestal geserveerd als een meze in kleine porties, vaak vergezeld van brood en mogelijk andere bijgerechten.
Hier valt nog over te vertellen dat dit van oorsprong (Ottomaanse tijd) een "vrijgezellenmaaltijd" was. Het werd in tavernes besteld door vrijgezellen als een stevige en smaakvolle maaltijd om te genieten tijdens het drinken. Het gerecht was geliefd om zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak. Het kan dus zowel een Grieks voorgerecht (Meze) als hoofdgerecht zijn.

Souzoukakia

Foto: Souzoukakia van Mesgios Minas restaurant Karpathos

Souzoukakia is een populair Grieks gerecht gemaakt van langwerpige gehaktballen met ingrediënten zoals knoflook, uien, broodkruimels, peterselie, komijn en kaneel.

Ze worden gebakken en daarna gesmoord in een tomatensaus. De saus bevat vaak ingrediënten zoals tomaten, tomatenpuree, rode wijn en soms een beetje suiker om de zuurgraad van de tomaten in balans te brengen.

Souzoukakia worden meestal warm geserveerd, vaak met een bijgerecht van rijst, aardappelpuree of knapperig brood om de heerlijke saus op te nemen.

Kleftiko lam, ("kleftiko" of "klephtiko,") is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit langzaam gekookt lamsvlees of geitenvlees. De naam "kleftiko" is afgeleid van het Griekse woord "kleftis," wat "dief" of "bandiet" betekent. Men gelooft dat dit gerecht is vernoemd naar Griekse bandieten die vee zouden stelen en het vervolgens zouden bereiden in verborgen, ondergrondse ovens om ontdekking te voorkomen.

Het is gemarineerd vlees in een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook en verschillende kruiden en specerijen, zoals oregano, rozemarijn en tijm. Het gemarineerde vlees wordt vervolgens meestal in bakpapier of aluminiumfolie gewikkeld en in een oven geplaatst. Het langzame kookproces zorgt ervoor dat het vlees heerlijk mals en smaakvol wordt.

Het resultaat is mals, sappig lamsvlees of geitenvlees dat doordrenkt is met de smaken van de marinade en kruiden. Omdat het als een soort "pakketje" is ingewikkeld blijven alle sappen en smaken intact, wat resulteert in een heerlijk en aromatisch gerecht.

Kleftiko lam wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals geroosterde groenten, aardappelen of een Griekse salade.

Gesotoofde Griekse Geit

Iets minder bekend is dat je in Griekenland ook heerlijk geit kunt eten. Geit is tevens  een vervanger in de wat meer bekende lamsgerechten. Voor beelden van geit op de Griekse menukaart zijn bijvoorbeeld: Katsikisio Souvlaki: Dit is een Griekse versie van geitenspiesjes, gemarineerd in kruiden en gegrild. Het wordt vaak geserveerd met tzatziki en pitabrood. Arni me Anthous: Hoewel lamsvlees (arni) populairder is, kun je ook geitenvlees vinden dat op dezelfde manier wordt bereid met een overvloed aan kruiden en bloemen. Kokkinisto me Katsiki: Dit is een stoofpotje van geitenvlees (katsiki) gekookt in een tomatensaus met uien, knoflook en kruiden. Het is hartig en smaakvol. Kleftiko: Hoewel meestal gemaakt met lam, kun je soms ook kleftiko met geitenvlees vinden. Het is een gerecht waarbij het vlees langzaam wordt gegaard in de oven met citroen, knoflook en kruiden. Katsikisio Psito: Dit is eenvoudig gegrild geitenvlees, vaak gemarineerd in olijfolie en kruiden. Het is een smaakvolle en gezonde keuze. Stifado me Katsiki: Stifado is een Griekse stoofpot, en je kunt het soms met geitenvlees vinden. Het wordt bereid met tomatensaus, uien, kruiden en soms een vleugje kaneel voor extra smaak. Tsigariasto: een typisch stoofgerecht en een belangrijk onderdeel van de Kretenzische keuken. Kreatopita: dit is een geitenvleespastei bekend van het eiland Kefalonia.