Griekse dranken

"Yamas": een toost uitbrengen bij het heffen van glazen tijdens het drinken van een lekker Grieks drankje, zoals wijn, ouzo of een biertje. Het is vergelijkbaar met "Proost!" "Cheers!", "Santé!", "Salud" Het woord "Yamas" zelf betekent letterlijk "op onze gezondheid" in het Grieks. Het is een vriendelijke en vrolijke manier om te proosten en goede wensen uit te drukken voor het welzijn van degenen die aanwezig zijn. Welke Griekse dranken ken jij?

Klik op de foto's voor vergroting

Ouzo: een Griekse alcoholische drank met anijssmaak. Ouzo wordt in twee stookrondes gemaakt van druivenresten. In een tweede stookronde krijgt het een anijssmaak. Het resulterende drankje is zoet, dropachtig en zijdeachtig, met een alcoholpercentage van rond de veertig procent. De andere kruiden die in Ouzo worden gebruikt zijn Kruidnagel, Koriander en Kaneel. Omdat het een vrij sterk smakende drank is met een hoog alacohol percentage, drinkt men het vaak met ijs en een beetje water. Het smaakt het best samen met kleine hapjes zoals een Meze of met een schaaltje fruit erbij. Het reisbureau van Yamas.nl bezocht zelf de Ouzo fabriek van Plomari op Lesbos. Je ziet er hierboven de foto's van.

Yamas Tip: Als je op Lesbos bent, huur dan een auto en ga naar Plomari, de stad van de Ouzo. Het is een authentieke Griekse plaats met een aantal leuke hotelletjes, prima rustige stranden en 's avonds gezellig en knus tussen de Grieken aan de Meze op het plein. Het reisbureau van Yamas.nl kan je er alles over vertellen. 

Tsipouro, Tsikoudia of Raki: drie namen voor hetzelfde drankje. in het noorden van Griekenland noemen ze het Tsipouro en in het zuiden Tskoudia of op Kreta Raki.
Vaak geven ze je een glaasje van het huis na het eten met iets zoets erbij. Het alcoholpercentage is 40% of hoger en je kunt het een beetje vergelijken met Ouzo maar dan zonder de anijssmaak. Het is wat smaak betreft meer te vergelijken met het Italiaanse Grappa of Oostenrijkse Obstler. Het wordt gedistilleerd uit de overblijfselen van de druiven, (wijnmost) nadat de wijn uit de druiven is geperst. De Tsipouro-recepten worden van generatie op generatie doorgegeven, waarbij het recept geheim is en binnen de familie blijft. Zo bestaan er vele soorten unieke Tsipouro, die nergens anders te krijgen is. Je moet het niet verwarren met de Turkse raki want dat lijkt nou juist veel meer op Ouzo.

Bovenstaand filmpje gaat over het stoken van Tsipouro/Raki. Het is van Ross Holidays waarvan de authentieke, kleinschalige reizen ook online via Yamas.nl geboekt kunnen worden.

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

Metaxa: Een Griekse brandy gemaakt van distillaten van wijn en kruiden. Het wordt vaak beschouwd als een soort cognac of brandy.

Metaxa wordt geproduceerd door het mengen van distillaten van wijn en verschillende kruiden, en het wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt de drank zijn karakteristieke smaak en aroma. Metaxa heeft doorgaans een zachte en zoete smaak met tonen van gedroogd fruit, kruiden en vanille.

Er zijn verschillende varianten van Metaxa, die variëren op basis van de rijpingsperiode en de kwaliteit van de ingrediënten. De meest voorkomende varianten zijn Metaxa 3, 5 en 7 Sterren. Elk cijfer geeft het aantal jaren aan dat de drank heeft gerijpt.

Retsina is een traditionele Griekse wijn met een unieke smaak en aroma, door het toevoegen van hars aan de wijn tijdens het fermentatieproces. Deze hars komt van de pijnboom en geeft de wijn zijn bijzondere kenmerken. Oorspronkelijk diende het toevoegen van hars om de wijn te beschermen tijden vervoer en opslag. (vers te houden) Retsina heeft dus logischerwijs een lichte harsachtige en pijnboomachtige afdronk. Hoewel sommigen er meteen van houden, kan het voor anderen even wennen zijn vanwege de unieke combinatie van smaken. Het wordt meestal als een witte wijn geproduceerd, hoewel er ook rosé-varianten zijn.

Griekse wijnen: de Griekse wijnen waren een geschenk van de Griekse God Dionysos en de Griekse wijncultuur is bepalend geweest voor de ontwikkeling daarvan in heel Europa. Nog steeds is er op iedere Griekse bestemming wel een bepaalde wijnsoort te vinden. Zeker in de laatste jaren, zijn er steeds meer wijnen ontwikkeld.
De bekendste wijnstreken vind je in de Peloponessos. Vooral Nemea staat bekend om zijn ideale ligging en klimaat, waar de beste rode wijndruif van Griekenland, de "Agiorgitiko", wordt verbouwd. Deze druif levert de hoogwaardige "Nemea" wijn, Enkele andere bekende Griekse wijnsoorten zijn Assyrtiko-wijnen van Santorini,  Xinomavro-wijnen uit Naoussa en Moschofilero-wijnen uit de Peloponnesos.. Kreta is een traditioneel wijngebied met uitstekende wijnen door de warme luchtstroom uit Afrika. In Sitia wordt bijvoorbeeld de rode "Liatiko"-druif verbouwd voor de typisch mediterrane droge rode "Sitia" wijn. Wijn-toerisme in Griekenland is in opkomst, waarbij veel wijnmakerijen openstaan voor bezoekers en wijnproeverijen aanbieden. Dit heeft bijgedragen aan een grotere bekendheid van Griekse wijnen.  


Dan nog wat non-alcoholische Griekse dranken:

De Griekse Frappé: een verfrissende ijskoude koffiedrank die populair is in Griekenland en ook internationaal bekendheid heeft gekregen.Griekse frappé kan worden aangepast aan individuele smaakvoorkeuren. Je kunt er ook wat smaakstoffen aan toevoegen, zoals vanille of chocoladesiroop, voor extra variatie. Het is een heerlijke en verfrissende manier om van koffie te genieten, vooral tijdens warm weer.

Ellinikos Kafés: Dit is de traditionele Griekse koffie, vergelijkbaar met Turkse koffie. Het wordt vaak sterk en gezoet geserveerd. De naam Ellinikos is een stijl van koffiezetten en serveren die diep verankerd is in de Griekse cultuur. Deze koffie wordt op een speciale manier bereid en geserveerd, en het is een belangrijk onderdeel van sociale bijeenkomsten en dagelijkse rituelen in Griekenland.

Griekse sinaasappelsap, oftewel "portokali" (πορτοκάλι) in het Grieks, heeft een lekkere bijzondere smaak die veel mensen aantrekkelijk vinden. Lekker vers, fris en gezond!


Wijnen van Zakynthos (bron: authenticgreece.expert)

Zakynthos is niet zo bekend om zijn wijnen als sommige andere Griekse eilanden, zoals Santorini, Kefalonia of Kreta, maar het eiland heeft wel een groeiende wijnproductie en biedt enkele interessante lokale variëteiten. Hier zijn enkele dingen die je moet weten over de wijnen van Zakynthos:

Op Zakynthos worden voornamelijk inheemse druivensoorten verbouwd. Een van de meest opvallende is de witte druif "Avgoustiatis," die vooral wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. Een andere inheemse variëteit is "Goustolidi," die zowel voor witte als rode wijnen wordt gebruikt.

Zakynthos produceert voornamelijk tafelwijnen en enkele lokale wijnen. Deze wijnen kunnen variëren in kwaliteit, van eenvoudige en betaalbare opties tot meer verfijnde en complexe exemplaren.

Er zijn verschillende kleine wijnhuizen en wijngaarden op het eiland die bezoekers kunnen verkennen. Deze wijnhuizen bieden vaak rondleidingen en proeverijen, waar je de lokale wijnen kunt proeven en meer te weten kunt komen over de wijnproductie op Zakynthos.

De wijnen van Zakynthos hebben over het algemeen een mediterraan karakter. De witte wijnen kunnen fris en fruitig zijn, met aroma's van citrus en tropisch fruit, terwijl de rode wijnen vaak robuust en vol van smaak zijn, met tonen van rijp rood fruit en kruiden.

Lokale specialiteit: Een unieke wijn op Zakynthos is de "Verdea," een witte wijn gemaakt van de Avgoustiatis-druif. Deze wijn heeft een lichte en verfrissende smaak en is ideaal om te genieten tijdens de warme zomermaanden.