Deze website is nog in vol in ontwikkeling. Je kunt wel alvast zoeken en boeken boeken via de vakantiethema's.

Nagerechten

Lekkere toetjes en nagerechten uit de Griekse keuken. 

Portokalopita is een traditioneel Grieks dessert met als groffe vertaling "sinaasappeltaart". Het is een zoet en vochtig gebakje gemaakt met laagjes filodeeg, sinaasappelsiroop en taart. De belangrijkste ingrediënten die worden gebruikt bij het maken van Portokalopita zijn filodeeg, sinaasappels, eieren, suiker, melk, boter en een verscheidenheid aan kruiden zoals kaneel en kruidnagel. Het filodeeg wordt in lagen in een ovenschaal gelegd en de taartvulling wordt bereid door een combinatie eieren, suiker, melk, sinaasappelschil en soms griesmeel of bloem. Dit mengsel wordt over het filodeeg gegoten en het dessert wordt goudbruin en krokant gebakken. Zodra de Portokalopita uit de oven is gehaald, wordt hij besprenkeld met een zoete sinaasappelsiroop gemaakt van vers geperst sinaasappelsap en suiker. Deze siroop voegt vocht toe en verbetert de citrussmaak van het dessert. Soms wordt de taart ook bestrooid met gemalen amandelen of walnoten voor extra textuur. Portokalopita wordt meestal op kamertemperatuur of gekoeld geserveerd en kan worden genoten als dessert of als zoete traktatie bij een kopje koffie of thee. Het is een populair dessert in de Griekse keuken en wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden, familiebijeenkomsten en feestdagen.