Culinair Kali Orexi ! (Eet smakelijk)

De meest bekende Griekse gerechten

Uiteraard kennen we de populaire gerechten als Gyros, Souvlaki, Moussaka, Griekse Salade, Stifado, Tzaziki en nog een paar bekende namen die we ook tegenkomen in de Griekse restaurants in Nederland. Maar er zijn er zoveel meer. Pastitsio, Keftadakia komen ook al bekend voor maar als eens gehoord van een Dakos salade? Dat is trouwens één van de beste salades ter wereld. 
Meer lezen over Griekse producten, dranken, restaurants en gerechten? Lees op TasteAtlas maar eens verder. Je kan selecteren op meest populair, de beste of op locatie. Je vindt daar onder de beste restaurants van Griekenland voor lokale gerechten in 2021: Peskesi in Heraklion op Kreta, Margaro restaurant in Piraeus, Loukoumades Ktistakis in Athene, Kirkor taverne in Heraklion en Bougatsa Iordanis in Chania.

Yemista gevulde paprika gekozen tot beste groentegerecht

Yemista beste groentegerecht en Dakos beste salade ter wereld

Yemista (gevulde paprika) is volgens TasteAtlas verkozen tot beste groentegerecht ter wereld en Kretenzer Dakos tot beste salade ter wereld. In de laatstgenoemde categorie eindigde de bekende Griekse salade op de vijfde plaats in deze editie. Niet verwonderlijk dus dat de Griekse keuken is gekozen tot de op één na beste ter wereld. Kali orexi!

Twee voorbeelden van een Dakos salade (klik op de foto voor vergroting)


Feta Saganaki: Heerlijk en eenvoudig. Hier uitgelegd door Tineke van Lesbos.   

Kookvideo’s van Griekse boerin zijn hit op TikTok

(Dit is een artikel van de bekende website Parakalo)

Ze is boerin, getrouwd met Vasilis, moeder van vier kinderen en een rijzende ster op TikTok. De 39-jarige Anastasia Kalalidou uit het dorp Axos in Giannitsa plaatst sinds kort filmpjes op het platform waarin ze stap voor stap laat zien hoe ze (traditionele) gerechten maakt.

Rizogalo, sarmadakia, tiropita, loukoumades en koliva. Het zijn enkele voorbeelden van recepten die Kalalidou voor de camera maakt. Met die korte video’s is ze er binnen twee maanden in geslaagd de aandacht van gebruikers over de hele wereld te trekken: één van haar video’s is zelfs meer dan 270.000 keer bekeken op het sociale medium.

“Mijn dag begint vroeg in de ochtend”, vertelde ze op de radiozender van persbureau AMNA, 104.9 FM. “Ik ga naar het land, pluk fruit en langzaam ga ik van productie naar consumptie. Ik presenteer het recept op TikTok terwijl ik het helemaal zelf maak, net zoals ik een maaltijd zou bereiden voor mijn gezin.” Ze bekende dat ze geniet van de video-opnames en het resultaat, terwijl haar recepten op deze manier de hele wereld over reizen.

Seizoensproducten

Bij al haar recepten, zowel de hartige als zoete, gaat ze altijd uit van producten die in het seizoen zijn. Van het veld naar de tafel, is de filosofie van Kalalidou. “En natuurlijk is liefde en geduld het belangrijkste ingrediënt in alles wat ik doe.”

Het idee om filmpjes voor TikTok te gaan maken, kwam van de buurvrouw die haar gerechten meestal al eerste proeft. Familieleden en vrienden aan wie ze bijna dagelijks instructies gaf over hoe ze haar eten en lekkernijen moeten bereiden, drongen er bij haar op aan om een manier te vinden om ze ook bekend te maken bij het grote publiek.

“Mensen bleven maar zeggen ‘Tasoula, maak een toetje en maak een video zodat we het kunnen bekijken en de stappen kunnen volgen’. En zo kwam TikTok in mijn leven”, vertelde ze. “Het contact met mijn kijkers en met de wereld maakt me blij.” Het eerste van Kalalidou op het platform was traditionele baklava.

Op TikTok heet Anastasia Kalalidou ‘H…MAM’. Die gebruikersnaam is geïnspireerd op een vraag die de meeste Griekse moeders bijna dagelijks horen: “Wat gaan we eten, mam?”