Bijgerechten

Griekse keuken staat bekend om zijn heerlijke en gevarieerde bijgerechten die vaak worden geserveerd naast hoofdgerechten zoals vlees, vis en vegetarische gerechten. Hier zijn enkele populaire Griekse bijgerechten:

Hierboven afgebeeld de Spanakorizo van de kok van "Mesigios Minas" op Karpathos. Zeker de moeite waard om dit restaurant te bezoeken: elke dag andere verse en verrassende gerechten.

Spanakorizo is een Grieks gerecht dat spinazie (spanaki in het Grieks) en rijst (rizi in het Grieks) combineert. Het is een eenvoudig en heerlijk vegetarisch gerecht dat veel voorkomt in de Griekse keuken. Het gerecht bestaat meestal uit spinazie gekookt met rijst, uien, knoflook, kruiden (zoals dille of peterselie) en soms tomaten. Vaak wordt het op smaak gebracht met olijfolie, citroensap en zout.

De ingrediënten worden samen gebakken en vervolgens wordt er water of bouillon toegevoegd om de rijst te koken tot deze gaar is en de smaken van de andere ingrediënten heeft opgenomen. Het resultaat is een smaakvol en voedzaam eenpansgerecht dat als hoofdgerecht of bijgerecht kan worden geserveerd.

Spanakorizo is een uitstekend voorbeeld van het Mediterrane dieet, dat de nadruk legt op verse groenten, olijfolie en volle granen. Het is een veelzijdig gerecht dat warm of op kamertemperatuur kan worden genoten. Soms voegen ze bij dit gerecht  feta-kaas, pijnboompitten of andere ingrediënten toe om het wat meer smaak te geven.

Melitzanosalata: Een auberginedip vergelijkbaar met hummus, gemaakt van geroosterde aubergine, knoflook, citroensap en olijfolie. Deze dip zou natuurlijk ook onder de voorgerechten kunnen staan en maakt veel uit van de "meze" met allerlei andere gerechtjes. 

Fava: Een puree van gele spliterwten, vaak geserveerd met olijfolie, uien en citroen.